Nokia heeft te lang gewacht met het uitbrengen van de Lumia-toestellen met Windows Phone. Daardoor is de smartphone-oorlog in het voordeel uitgevallen van Nokia’s concurrenten, zoals Apple, Samsung en HTC. Ook positieve en lovende woorden van experts brengen daar geen verandering in.

Dat stellen althans diverse analisten, nu bijna twee maanden na de lancering van de Lumia 800 en Lumia 710. Volgens een survey van Exane BNP Paribas overweegt niet meer dan 2 procent van de consumenten die momenteel op zoek is naar een smartphone de aankoop van de Nokia Lumia 800.

Google Android heeft een aandeel van 52,5 procent op de markt voor mobiele besturingssystemen. Apple’s iOS schommelt tussen de 15 tot 20 procent. Windows Phone komt momenteel niet verder dan een schamele 2 procent. Analisten benadrukken dat er niet veel ruimte is voor Microsoft’s besturingssysteem om nog te groeien in deze markt. Om die reden adviseren sommige analisten hun klanten om de aandelen Nokia te verkopen.

Sinds de lancering van de Lumia 800 en Lumia 710 is het aandeel van Nokia met meer dan 20 procent gedaald. Beleggers verwachten niet dat de nieuwe toestellen het tij zullen keren voor Nokia: het dal is te diep om nog uit te klimmen.

Nokia is daarentegen een stuk positiever over hun nieuwe toestellen en verwacht daarmee een comeback te maken in Amerika en Europa. Ook experts zijn voorzichtig positief over de Lumia-smartphones, maar benadrukken wel dat een goede marketingcampagne essentieel is voor het succes van Nokia Lumia en Windows Phone 7.

Het is niet te hopen dat er in de toekomst nog meer technische problemen opduiken bij deze nieuwe smartphones, zoals onlangs met de accu. Ook het kunstmatig opvijzelen van recensies zal het imago van Nokia geen goed doen.