3min

Tags in dit artikel

, ,

Inleiding

Lumia maakt zijn debut


De hoogtijdagen van Nokia liggen inmiddels ver achter ons. Ooit was de Finse telecomfabrikant heer en meester op de markt voor mobiele telefoons, totdat een aantal nieuwe spelers verschenen. Zij kwamen ieder met een eigen besturingssysteem en eigen smartphones. Zij zijn er gezamenlijk in geslaagd om een flinke hap te nemen uit het martkaandeel van Nokia. De Finnen stonden erbij en keken ernaar, of toch niet?

Het is 26 oktober 2011: Nokia organiseert een groot consumentenevenement genaamd Nokia World. Op dit evenement maakt het publiek voor het eerst kennis met Nokia Lumia, een nieuwe reeks smartphones die draaien op het mobiele besturingssysteem Windows Phone 7.5 Mango. Het is hier dat Nokia de wereld de première geeft van twee nieuwe toestellen die het Finse telecombedrijf op korte termijn op de markt zal brengen: de Lumia 800 en de Lumia 710. Nokia laat weten dat het in de toekomst nog een smartphone in deze reeks zal lanceren: de Lumia 900. Op de Consumer Elektronics Show (CES) presenteert Nokia het toestel ten overstaan van het publiek en de pers.


Optimisme


Experts zijn voorzichtig positief over de nieuwe Lumia-toestellen. De nieuwe smartphones hebben een fris design, een mobiel besturingssysteem dat eenvoudig te bedienen is en over nieuwe functies beschikt. En dat alles voor een aantrekkelijke prijs. Het enige minpuntje waar de deskundigen over struikelen is de schermgrootte: 3,7 inch is in hun ogen veel te klein, zeker als je dat vergelijkt met de meeste nieuwe smartphones waarvan het scherm gemiddeld 4,3 inch of nóg groter is. Desalniettemin omschrijven zij de komst van de nieuwe Lumia-toestellen als "een stap in de goede richting". Een belangrijke voorwaarde voor het succes van de Lumia-toestellen en het besturingssysteem Windows Phone 7.5 is een goede marketingcampagne, aldus de deskundigen.

De eerste resultaten zijn inmiddels binnen. Sinds de introductie van de Lumia-toestellen zijn er meer dan één miljoen mobiele telefoons uit deze reeks verkocht. Ook Morgan Stanley is aangenaam verrast door de Lumia-reeks. De Amerikaanse zakenbank voorspelt dat Nokia in 2012 welgeteld zo’n 37 miljoen Lumia-smartphones zal verkopen. Om het sprookje compleet te maken doet Morgan Stanley tevens een positieve prognose voor 2013: dat jaar zal Nokia maar liefst 64 miljoen Lumia-toestellen verkopen.

De toekomst


Of Nokia deze voorspelling ook daadwerkelijk kan waarmaken blijft voorlopig afwachten. Sommige deskundigen verwachten dat Nokia te laat is gekomen met de Lumia-reeks. Volgens hen is de markt voor mobiele besturingssystemen verzadigd en is er maar weinig ruimte voor Windows Phone 7.5 om te groeien op deze markt. Daarnaast, zo heeft Nokia ook eerlijk bekend, kampte de Lumia 800 over een technisch mankement: door een softwarefout kon het toestel niet over de volledige capaciteit van de accu beschikken. Gelukkig voor Nokia en de early-adopters bleek deze fout eenvoudig te herstellen met een software-update.

Lumia 710


Afijn, genoeg geleuter over Nokia en de introductie van de Lumia-reeks. In deze review concentreren we ons op de Lumia 710, de nieuwste smartphone in de Lumia-reeks die in januari 2012 op de Nederlandse markt verscheen. De Lumia 710 is een midrange model dat een adviesprijs heeft van 300 euro. Daarmee is het toestel aanzienlijk goedkoper dan zijn grote broer de Lumia 800, waarvan het prijskaartje zo’n 440 euro bedraagt.

Maar is de Lumia 710 dan ook een aantrekkelijk alternatief voor diegenen die een degelijke smartphone willen kopen, maar niet de hoofdprijs willen betalen? Je kunt het lezen in deze review.