In de VS heeft Google een geheim onderzoekslab opgericht onder de naam ‘Google X’. In dit lab zouden diverse oud-werknemers van grote IT-bedrijven en universiteiten onderzoek doen naar onder andere robotica.

Google heeft in de VS een geheim onderzoekslab waar onderzoek plaatsvind naar nieuwe technologieën. Dat meldt The New York Times. Het lab zou gevestigd zijn in de Bay Area in Los Angeles en ondersteund worden door een afdeling in de Mountain View-campus.

In het Google X lab zijn een aantal vooraanstaande wetenschappers en software-engineers werkzaam, met aan het hoofd Sebastian Thrun, kunstmatige-intelligentie en roboticaspecialist, die bekend is dankzij de eerste autonoom sturende auto. Verder zijn er werkzaam; Andrew Ng, neurowetenschapper in kunstmatige-intelligentie en onderzoeker Johnny Chung Lee die tot voor kort werkzaam was bij Microsoft en werkte aan het Kinect-project heeft zich aangesloten bij Google’s X lab. Andere werknemers zouden afkomstig zijn van onder andere MIT, Nokia Labs en de universiteit van New York.

Volgens The New York Times worden er aan verschillende projecten gewerkt. De internetgigant zou voornamelijk kansen zien in de robotica en de connectie tussen dagelijkse gebruiksvoorwerpen en het internet. Ook wordt er verder bestudeerd of het mogelijk is om auto’s die foto’s maken voor Google Street, onbemand te laten rondrijden.

Google heeft nog geen commentaar willen geven op het bestaan van het onderzoekslaboratorium Google X. Volgens de NYT is het wel bekend dat een deel van de onderzochte technologie experimenteel is. Geruchten zijn er zelfs die beweren dat er wordt gekeken of een ruimtelift haalbaar kan zijn.