2min

Tags in dit artikel

, , ,

Xbox Live-gebruikers zijn opnieuw het slachtoffer geworden van internetcriminelen. Net als de vorige keer hadden de hackers hun zinnen gezet op bankgegevens en creditcardnummers.

Het is de tweede maal in korte tijd dat gamers met een Xbox Live-abonnement het slachtoffer zijn van internetcriminelen. Begin november klaagden diverse gamers dat iemand allerlei aankopen had gedaan met hun Xbox Live-account en dat zij de rekening gepresenteerd kregen. De schade liep uiteen van enkele tientallen dollars tot honderden dollars.

In die kwestie wist een hacker in te loggen op de account van andere gebruikers. In deze zaak speelt iets anders. Gedupeerden zijn ditmaal het slachtoffer van een phisingaanval. Microsoft erkent dat diverse Xbox Live-gebruikers het slachtoffer zijn geworden van phising bedrog, maar dat er geen aanwijzingen zijn dat het netwerk gekraakt is. Het bedrijf zegt dat de online veiligheid van haar leden topprioriteit is. Het bedrijf adviseert om de beveiligingstips nauwkeurig op te volgen om identiteitsfraude tegen te gaan.

Phising is een samenstelling van ‘password harvesting’ (Ph) en ‘fishing’. Criminelen ‘vissen’ naar persoonsgegevens: niet zozeer NAW-gegevens, maar veelal financiële gegevens zoals bankrekening- en creditcardnummers, pincodes of inloggegevens. Als ze deze gegevens eenmaal bezitten, kunnen ze heel je bankrekening leegplunderen of allerlei dure aankopen doen.

Het besloten netwerk van Microsoft blijkt toch niet zo veilig als gedacht. Voor de tweede maal in korte tijd wordt het netwerk getroffen door kwaadwillenden. Microsoft is overigens niet het enige slachtoffer van hackers. In april ging het gehele PlayStation Network (PSN) offline nadat hackers erin geslaagd waren om de gegevens van 77 miljoen leden te achterhalen. Enkele weken gingen voorbij voordat het netwerk weer volledig online was.