2min

Tags in dit artikel

, ,

Sony is opnieuw het slachtoffer geworden van hackers. Ditmaal slaagden zij erin om de inloggegevens van 93.000 gebruikers binnen te slepen. Sony heeft de aanval waargenomen en de gehackte accounts voorlopig bevroren voor nader onderzoek.

Naast het PlayStation Network (PSN) zijn ook Sony Online Entertainment (SOE) en Sony Entertainment Network (SEN) het slachtoffer geworden van de hackers. Volgens Philip Reitinger, de Information Security Officer van Sony, hebben de hackers geprobeerd om met een groot aantal sign-in ID’s en wachtwoorden toegang te verkrijgen tot de gegevens. Gezien de vele mislukte inlogpogingen en de overweldigende omvang van de aanval, vermoedt Reitinger dat deze gegevens niet afkomstig zijn uit de eigen database.

93.000 gehackte accounts lijkt erg veel, maar Sony benadrukt dat het minder dan 0,1 procent van alle gebruikers betreft. Als voorzorgsmaatregel heeft Sony besloten om alle gehackte accounts tijdelijk te bevriezen en te onderzoeken. Volgens Reitinger vertoonde maar een zeer klein aandeel van de gehackte accounts "additionele activiteiten" net voor de hackaanval. Om de gebruikers gerust te stellen kan Sony bevestigen dat er absoluut geen creditcardgegevens zijn buitgemaakt. De slachtoffers krijgen van Sony een e-mail met daarin instructies om hun wachtwoord te wijzigen en account te valideren.

Ten slotte schrijft Reitinger op de bedrijfsblog dat Sony alle maatregelen neemt om hackers buiten de deur te houden. Wel adviseert hij leden om een sterk wachtwoord te kiezen en de combinatie van hun gebruikersaccount en wachtwoord niet te relateren aan hun online activiteiten.

In april van dit jaar werd Sony ook al getroffen door hackers. Toen ging het gehele PlayStation Network offline. De hackers slaagden erin om de gegevens van 77 miljoen gebruikers buit te maken. Het duurde een aantal weken voordat het netwerk weer geleidelijk online kwam. Vorige maand was het PSN-netwerk ook al offline, al was het slechts voor enkele uren.

Tot nu toe heeft niemand de verantwoordelijk voor de hackaanval opgeëist. Bij de vorige voorvallen beschuldigde Sony Anonymous van de aanvallen, maar het internationale netwerk van hackers ontkende ook maar iets met de aanval te maken te hebben.