1 min

De Europese Commissie doet een onderzoek naar kartelvorming in de e-bookmarkt. Het onderzoek richt zich op een aantal grote uitgevers van e-books, zij worden verdacht van concurrentievervalsing en illegale prijsafspraken. Een van de partijen die wordt verdacht is Apple.

In maart van dit jaar deed de Europese Commissie invallen in diverse lidstaten bij diverse bedrijven. Aan de hand van de informatie die toen is vergaard is nu besloten om een onderzoek in te stellen na mogelijke kartelpraktijken.

De bedrijven die verwacht worden zijn zoals eerder genoemd Apple maar ook de Franse uitgever Hachette Livre, het Britse Penguin, het Duitse Verlagsgruppe Georg von Holzbrinck en het Amerikaanse Harper Collins.

Het onderzoek moet uitwijzen of de partijen zich schuldig hebben gemaakt aan kartelvorming en in welke mate. Wat wel enigszins opmerkelijk is, is het ontbreken van Amazon in de lijst met verdachte bedrijven. Amazon is een van ’s werelds grootste e-book uitgevers en verkopers met de populaire Kindle e-readers. Kennelijk ziet de EU geen reden om dit bedrijf te onderzoeken.