De Europese Commissie start een onderzoeken tegen Amazon.com, er zijn vermoedens dat Amazon er illegale handelspraktijken om na houdt op de markt van e-books. Het bedrijf zou uitgeverijen hebben verplicht om prijzen en voorwaarden met concurrenten te openbaren, zodat het daar beter op in kon spelen.

Amazon zou van de uitgeverijen hebben geëist dat ze alle afspraken met concurrenten delen, afspraken met betrekking tot acties, prijzen en voorwaarden. Met die informatie kon Amazon vervolgens de eigen prijzen en voorwaarden aanpassen om de concurrentie een stap voor te blijven, aldus de Europese Commissie.

De Commissie gaat nu onderzoeken of Amazon ook echt schuldig is aan het manipuleren van de markt en het tegenwerken van de concurrenten. Als de Commissie dat kan aantonen kan Amazon rekenen op een forse boete. Zo’n onderzoek kan echter jaren duren, zo moet Amazon worden gehoord maar ook de concurrenten die er mogelijk last van hebben gehad.

De Europese Commissie deinst er niet voor terug om boetes uit te delen. Daar hebben bedrijven als Intel, Microsoft en Philips al minder goede ervaringen mee.