1 min

Deze week werd bekend dat Apple door het Amerikaanse ministerie van Justitie op het matje wordt geroepen, vanwege verdenkingen over prijsafspraken voor e-books. Apple heeft voor het eerst gereageerd, het bedrijf uit Cupertino bekent geen schuld, de verdenkingen zijn volgens Apple ‘simpelweg niet waar’.

Apple lanceerde in 2010 een Store voor iBooks. iBooks zijn Apple’s variant op welbekende e-books. Met de lancering van deze winkel doorbrak Apple het monopolie van Amazon. Dit bedrijf had de e-book markt voorheen volledig in haar greep, zo vindt Natalie Kerris, woordvoerder van Apple.

Kerris geeft aan dat de huidige prijsgeving parallel loopt aan Apple’s mobiele softwarewinkel, de App Store. Net als in de App Store hanteert Apple ook in de iBook Store een aantal gefixeerde prijzen waaruit uitgevers zelf kunnen kiezen. Apple zou de uitgevers niet hebben aangespoord om hogere prijzen te kiezen.

Het bedrijf uit Cupertino wordt door het Amerikaanse ministerie van Justitie aangeklaagd omdat het Apple er van verdenkt dat er antritrust-regels zijn geschonden. Naast Apple worden ook vijf grote uitgevers van boeken aangeklaagd, het gaat om HarperCollins, Hachette, Penguin Group, Macmillan en Simon & Schuster.