De Amerikaanse justitie heeft Apple en de vijf grootste Amerikaanse uitgevers van e-books gewaarschuwd dat het plannen heeft om hen allen aan te klagen wegens vermoedelijke prijsafspraken.

Verschillende partijen hebben volgens The Wall Street Journal gesprekken gevoerd om de antitrustzaak op te lossen en een rechtzaak te voorkomen. Een regeling zou voor grote prijsdalingen in de e-bookmarkt kunnen zorgen. Echter nemen niet alle uitgevers deel aan de gesprekken.

De zaak is gevormd om Apple’s aangepast prijsmodel voor uitgevers, op het moment dat het de eerste iPad lanceerde in 2010. In het nieuwe model is het voor uitgevers mogelijk zelf de prijs te bepalen van e-books, waarvan Apple 30 procent van ontvangt. Tevens bedwong Apple bij uitgevers dat concurrenten hetzelfde boek niet voor een lagere prijs aan mogen bieden. Ook daar is de Amerikaanse justitie niet blij mee aangezien dit oneerlijke concurrentie is.

Voor de opkomst van e-books verkochten uitgevers boeken aan winkeliers voor ongeveer de helft van de adviesprijs. De verkopers waren hierna vrij om zelf de verkoopprijs te bepalen. Amazon sprong hier op in door de nieuwste boeken in e-book vorm aan te bieden voor nog geen tien dollar. Zo wilde het e-commercebedrijf klanten stimuleren tot het aanschaffen van een Kindle e-reader. Uitgevers waren echter niet blij met deze strategie en vreesde dat klanten gewend raakte aan de lagere e-bookprijzen. Ook was de uitgeversbranche bang dat ketens zoals Barnes & Noble niet mee konden gaan met de lage prijzen, waardoor er slechts één speler over zou blijven.

De Amerikaanse justitie stelt dat Apple en de uitgevers samen geopereerd hebben om de prijzen over de gehele industrie te doen stijgen. Hiervoor zouden ze aangeklaagd worden wegens het overtreden van de wetterlijke antitrustregels.

Uitgevers hebben tegenover onderzoekers verklaard dat het nieuwe prijsmodel concurrentie binnen de industrie juist verbetert, doordat meer e-book verkopers er op vooruit zullen gaan.

Naast Apple zou de waarschuwing ook gelden voor Simon & Schuster, de Hachette Book Group, de Penguin Group, Macmillan en HarperCollins Publishers.