2min

Het marktonderzoeksbureau IDC heeft laten weten dat het verwacht dat maar weinig Windows-gebruikers de overstap zullen gaan maken naar Windows 8. Volgens het IDC biedt Windows 8 maar weinig voordelen ten opzichte van Windows 7 om te upgraden.

Windows 8 is een grote volgende stap in de Windows-besturingssystemen, Windows 8 zal namelijk niet alleen beschikbaar komen voor computers en laptops maar ook voor tablets. De Metro-interface die te zien is als Windows 8 wordt opgestart is compleet anders dan men gewend is van Windows 7 en in principe geoptimaliseerd voor tablets, al beweerd Microsoft dan ten tijde van de lancering deze interface ook goed zal werken op gewone computers en laptops.

De nieuwe Metro-interface is echter wel uit te schakelen en men kan vanuit de Metro-interface ook snel schakelen naar de ‘oude’ desktop-omgeving. Ook in de desktop-omgeving zijn aanpassingen gedaan ten opzichte van Windows 7 maar deze zijn niet zo groot.

"Het enige voordeel van upgraden naar Windows 8 is de toegang tot de Windows Store", aldus het IDC. De Windows Store is een applicatiewinkel waarin apps gekocht kunnen worden die binnen de Metro-interface kunnen draaien.

Het succes van Windows 8 zal in eerste instantie voornamelijk van de consumenten moeten komen want veel organisaties zijn pas recent overgestapt op Windows 7. Het ligt niet voor de hand dat die organisaties meteen een grote investering willen doen voor een migratie naar Windows 8. Daarbij zouden orgqanisaties vooral vrezen voor problemen met de compatibiliteit van applicaties. Vergelijkbare problemen traden ook op bij Windows 2000 Pro en bij Windows Vista, de problemen werden destijds pas opgelost in de Windows-versie die daarop volgde, Windows XP en Windows 7.

Voor meer informatie over Windows 8 verwijzen we graag door naar de Techzine review over de Windows 8 Developer Preview.