Microsoft heeft besloten om Andy Lees, de topman binnen Windows Phone, over te plaatsen naar een andere afdeling. Steve Ballmer, de CEO van Microsoft, heeft gevraagd of Lees de leiding over de Windows 8 divisie op zich wil nemen.

Andy Lees heeft meer dan drie jaar aan het hoofd gestaan van de Windows Phone divisie. Ballmer is hem zeer erkentelijk voor al zijn inspanningen en bewezen diensten om Windows Phone 7 en de Mango-update onder de aandacht te brengen. "Hij heeft in korte tijd bergen met werk verzet", aldus Ballmer. Ook Nokia is zeer dankbaar voor de goede samenwerking en de behaalde resultaten.

Ballmer wil dat Lees nu hetzelfde gaat doen voor Windows 8. In een interne memo, waarover AllThingsD beschikt, zegt Ballmer dat Windows 8 over een "enorme potentie" beschikt. Om deze potentie volledig te benutten heeft hij Lees gevraagd om de leiding van de Windows 8 afdeling op zich te nemen.

Wie Andy Lees gaat vervangen bij Windows Phone is nog niet bekend. Terry Myerson, de vice-president van de Windows Phone divisie, zal een aantal taken van Lees voor zijn verantwoording nemen. Hij zal echter niet de titel president mogen voeren. Althans, voorlopig niet: de kans bestaat dat Ballmer hem alsnog zal vragen om de volledige leiding op zich te nemen. Van de andere kant, als Ballmer voldoende vertrouwen in hem had, dan had hij dat waarschijnlijk al gedaan.

Momenteel maakt slechts een handjevol consumenten gebruik van het besturingssysteem Windows Phone 7. Met een marktaandeel van ongeveer 1,5 procent is het grote noodzaak dat Microsoft en Nokia volgend jaar een groot succes zullen boeken. Sebastiaan van Silfhout, de algemeen directeur van Nokia in Nederland, zei onlangs dat het besturingssysteem een succes moet worden. "Er is geen weg meer terug, plan A is ook plan B", aldus Van Silfhout.