2min

Inmiddels heeft Satya Nadella de positie van CEO overgenomen bij Microsoft, maar voorlopig zit hij nog met de erfenis van zijn voorganger opgescheept. Steve Ballmer is volgens BusinessWeek namelijk niet zomaar vertrokken, hij zou fikse ruzies hebben gehad met het bestuur en zelfs het vertrouwen hebben verloren van de meerderheid, inclusief dat van Bill Gates.

Ballmer is meer dan 10 jaar CEO van Microsoft geweest en hij heeft verschillende successen geboekt met het bedrijf. Maar hij heeft ook steken laten vallen. De laatste jaren werd de druk op Ballmer steeds groter, het succes van Apple en Google met mobiele diensten en producten bleef niet onopgemerkt bij het bestuur. Microsoft bleef zelf echter de boot missen en pas in 2012 kwam het bedrijf met Windows 8 en Windows Phone 8.

De plannen die Ballmer met Microsoft had waren echter nogal radicaal. De toenmalige CEO wilde Microsoft omvormen van een softwarebedrijf, naar een hardwarefabrikant. Dit plan werd door het bestuur niet goed werd ontvangen, Microsoft heeft in het verleden maar heel weinig successen gekend op hardwaregebied. Ook de introductie van de Surface-tablets kan gezien worden als weinig succesvol, hoewel de producten zeker niet slecht zijn, heeft het bedrijf het eerste jaar 900 miljoen dollar moeten afschrijven op de producten.

Volgens BusinessWeek resulteerde dat in grote discussies binnen het bestuur en weigerde het bestuur in te stemmen met het plan van Ballmer om Nokia in te lijven. Ballmer zou in juni 2013 zijn ontploft tijdens een vergadering en hebben geroepen dat hij niet langer CEO kan zijn als hij niet kan doen wat hij wil. Uiteindelijk paste hij het plan om Nokia in te lijven aan, tot alleen het overnemen van de smartphone-divisie. De Kaarten-afdeling bleef bijvoorbeeld buiten schot. Hier ging het bestuur wel mee akkoord, maar kort daarna kondigde Ballmer alsnog onverwachts zijn vertrek aan.

Satya Nadella, de nieuwe CEO van Microsoft, moet nu zo snel mogelijk alle neuzen dezelfde kant op krijgen en het bedrijf weer succesvol maken. Nadella komt van de cloudafdeling van Microsoft af. Dit is een van de afdelingen van het bedrijf die zeer succesvol zijn. De nieuwe CEO wil dan ook flink gaan inzetten op cloudtoepassingen en nieuwe mobiele producten. Ook zou Nadella inmiddels enkele beslissingen van Ballmer hebben teruggedraaid of gewijzigd. Niet alle mensen waren blij met Ballmer’s reorganisatie en hun nieuwe functies. Verschillende topmensen bij Microsoft zouden dan ook zijn opgestapt na de reorganisatie.