RIM wordt opnieuw voor de rechter gedaagd, ditmaal door een partij die claimt dat de naam van de chatdienst BlackBerry Messenger (BBM) verwarring zou kunnen oproepen bij particulieren die zakendoen met het Canadese Bureau of Broadcast Management, eveneens afgekort als BBM.

Het bedrijf wil dat RIM niet langer gebruik maakt van deze naam, omdat klanten zich makkelijk kunnen vergissen. Het Canadese bedrijf, dat informatie verzamelt over het radio- en televisiepubliek, zegt dat het ook bereid is om de naam van haar bedrijf te veranderen, mits daar een financiële vergoeding tegenover staat. "We moeten praktisch zijn, zij zijn wereldwijd actief, wij niet. Maar we gaan niet zomaar onze naam weggeven", aldus CEO Jim Macleod.

RIM laat in een reactie weten dat het niet van plan is om gehoor te geven aan deze oproep. "De diensten van RIM’s BBM overlappen duidelijk niet met die van BBM Canada en de twee merken komen dus in aanmerking om samen te bestaan onder het Canadese merkenrecht. De twee bedrijven zijn in verschillende industrieën actief en zijn nooit concurrenten van elkaar geweest in een bepaald gebied", aldus de Canadese smartphonemaker.

Het Canadese Bureau of Broadcast Management is niet de eerste die naar de rechter stapt vanwege het naamgebruik van RIM. In oktober kondigde BASIS International aan dat het juridische stappen zal ondernemen als RIM de naam van het nieuwe besturingssysteem BBX niet verandert. Daarop besloot RIM om eieren voor zijn geld te kiezen en de naam van het nieuwe besturingssysteem te veranderen in BlackBerry 10.

Hierdoor ruikt het onderzoeksbureau waarschijnlijk bloed en denkt het een slaatje te kunnen slaan uit deze zaak. Of de rechter daarin meegaat is de vraag. Zo wordt de in Nederland veel gebruikte afkorting WA voor uiteenlopende zaken gebruikt. WA wordt veelal gebruikt als afkorting voor ‘wettelijke aansprakelijkheid’, maar bijvoorbeeld ook voor ‘Willem Alexander’ of ‘Waterschap Almere’, afhankelijk van de context. De kans bestaat dat de rechter deze redenering zal volgen en zodoende RIM in het gelijk stelt. Maar dat zullen we moeten afwachten.