Deze week maakte RIM bekend dat het Blackberry besturingssysteem en het besturingssysteem van de Playbook genaamd QNX zullen worden samengevoegd tot één nieuw besturingssysteem dat de naam BBX zal gaan dragen. BBX zal beschikbaar komen op de nieuwe Blackberry-smartphones en -tablets. De merknaam BBX wordt echter ook gebruikt door softwarebedrijf BASIS International en die zeggen naar de rechter te stappen om hun merknaam te beschermen.

BASIS International is een softwarebedrijf dat al bestaat sinds 1985 en maakt sindsdien ook gebruik van de term BBX. Inmiddels zijn er duizenden licenties verkocht van programma’s waarin de term BBX wordt gebruikt.

De software van BASIS International draait op Windows, Mac OS X en Linux systemen maar is ook actief op verschillende mobiele platformen zoals iOS, Android en Windows Mobile. Het bedrijf is dan ook bang dat er straks verwarring ontstaat tussen het BBX van RIM en hun BBX. Ook is het bang dat bedrijven wellicht denken dat hun producten alleen geschikt zijn voor Blackberry systemen.

RIM heeft in een verklaring laten weten nog geen aanklacht ontvangen te hebben en is ook van mening dat het prima naast elkaar moet kunnen bestaan. RIM stelt dat de bedrijven in hele andere markten actief zijn.