Downloadsnelheid Nederland stijgt tot 16 Mbps

Goed nieuws voor de Nederlandse internetters, de gemiddelde downloadsnelheid is het vorige kwartaal gestegen tot 16 Mbps (2 MB/sec). Een jaar eerder lag deze snelheid nog 14,2 Mbps (1,8 MB). Omgerekend is de downloadsnelheid met 12,7 procent gestegen in een jaar tijd.

Downloadsnelheid Nederland stijgt tot 16 MbpsDat is gebleken uit berekeningen van Telecompaper dat onderzoek uitvoerde onder zo’n 13.000 Nederlanders. Ook de downloadsnelheid die providers aanbieden is in een jaar tijd flink gestegen. In 2010 boden alle providers tezamen een gemiddelde downloadsnelheid van 24,5 Mbps aan (3 MB), het afgelopen kwartaal was dat met 12,2 procent gestegen naar 27,5 Mbps (3,4 MB). De gemiddelde downloadsnelheid bij Nederlandse huishoudens is 58 procent van de aangeboden maximale downloadsnelheid.

Tevens hebben steeds meer Nederlanders een breedbandaansluiting. Vorig jaar lag dat aandeel op 88 procent, inmiddels is dat gestegen naar 95 procent.

Uit onderzoek van het Amerikaanse mediadistributiebedrijf Pando Networks bleek dat de downloadsnelheid in Nederland vrij hoog ligt. Deze ligt volgens de onderzoekers op 934 KBps (7,47 Mbit). Mondiaal gezien ligt het gemiddelde op 580 KBps (4,64 Mbit). In Zuid-Korea kunnen internetters het snelst content van internet binnenhalen met een gemiddelde snelheid van 2202 KBps (17,6 Mbit). De downloadsnelheid is onder meer afhankelijk van de computer, het modem, de kabel en de afstand tot de centrale van de provider.

Bron:Telecompaper