2min

De rechtszaak in Australië die tussen Apple en Samsung gaande is, zal voorlopig nog wel even voortduren. Samsung heeft een schikkingsvoorstel gedaan, maar Apple wijst deze resoluut van de hand.

De Zuid-Koreaanse telecomfabrikant wilde met de schikking de verkoop van de Galaxy Tab 10.1 in Australië mogelijk maken. Aanvankelijk wilde Samsung de nieuwe Galaxy Tab al in augustus voor de Australische consumenten beschikbaar stellen, maar Samsung besloot de verkoop voorlopig uit te stellen vanwege de lopende rechtszaak met Apple. Eind september hoopte Samsung alsnog de verkoop te kunnen starten, maar tot op heden is dat nog steeds niet het geval.

Apple heeft in Australië een rechtszaak aangespannen tegen Samsung, omdat de Galaxy Tab 10.1 inbreuk zou maken op verschillende patenten en een ‘slaafse’ kopie zou zijn van de iPad 2. Samsung is zich van geen kwaad bewust en lanceerde een tegenaanval door Apple aan te klagen wegens patentinbreuk.

De twee elektronicaconcerns zijn al enige tijd met elkaar verwikkeld in een verhitte, juridische strijd. Zo lopen er onder meer rechtszaken in de Verenigde Staten, Zuid-Korea, Japan en Frankrijk. In Frankrijk gaat het nadrukkelijk alleen om vermeend patentinbreuk door Apple: het design zal geen onderwerp zijn in de rechtszaak in dit land.

Anderhalve maand geleden velde de Nederlandse rechter zijn oordeel. Deze was van mening dat Samsung zich niet schuldig maakte aan het ‘slaafs’ kopiëren van de iPhone en iPad. De Galaxy Tab 10.1 maakt volgens de Nederlandse rechter helemaal nergens inbreuk op en mag dan ook gewoon in Nederland verkocht blijven worden. Wel legde de rechter een import- en verkoopverbod op voor de Galaxy S, Galaxy S II en Galaxy Ace vanwege het schenden van een softwarepatent in de fotogalerij. Dit verbod gaat in op 13 oktober maar zal door Samsung omzeilt worden via een firmware update.

De rechter in Duitsland was van mening dat de Galaxy Tab 10.1 wel degelijk gekopieerd was van Apple’s iPad 2. Het verkoopverbod voor de Galaxy Tab blijft dus van kracht in Duitsland. Het verkoopverbod geldt echter niet alleen voor de Galaxy Tab 10.1 maar ook voor de op de IFA aangekondigde Galaxy Tab 7.7, welke na enkele dagen ook van de beurs werd verwijderd. Samsung liet weten in hoger beroep te gaan tegen deze uitspraak.