BlackBerry-maker Research in Motion verkeert al jaren in slechts weer wat betreft verkopen van de eigen producten. Jim Balsillie en Mike Lazaridis, beiden CEO van het bedrijf, hebben om deze reden gisterenavond hun langverwachte ontslag aangeboden. De voormalige leiders van RIM hebben ook de positie als co-voorzitter in het bestuur laten varen. De COO van RIM, Thorsten Heins, neemt de rol van CEO op zich.

De rol als voorzitter wordt vanaf nu ingenomen door Barbara Stymiest, afkomstig van de Royal Bank of Canada. Oprichter van RIM, Mike Lazaridis, wie dus voorheen CEO van het bedrijf was, zal vice-voorzitter worden terwijl de andere ex-CEO, Jim Balsillie, wel in het bestuur blijft maar geen leidende rol meer zal vertolken.

Research in Motion had enkele jaren nog een groot deel van de smartphone-markt in haar greep, maar zag het marktaandeel snel dalen toen Apple en Google de markt betraden. RIM kon niet goed omgaan met de veranderende markt en leverde inferieure producten, althans zo oordeelde de consument gezien de verkopen. De overname van QNX lijkt de BlackBerry-lijn nieuw leven in te gaan blazen, maar vooralsnog is er nog geen besturingssysteem van de hand van QNX verschenen voor de smartphones.

Volgens geruchten zou RIM overigens in gesprekken zijn over een overname. Gegadigden zijn onder anderen HTC en Samsung, hoewel de laatstgenoemde altijd heeft aangegeven niet geïnteresseerd te zijn in het Canadese bedrijf.