Het door tegenvallende verkoopcijfers geplaagde Research In Motion (RIM) is op zoek naar financieel adviseurs om de knoop door te hakken over de beste strategische koers van het bedrijf. Dat melden vier anonieme bronnen tegenover het Amerikaanse persbureau Bloomberg.

2011 was een zwaar jaar voor de Canadese smartphonefabrikant. Op vrijwel alle fronten vielen de verkoopcijfers lager uit dan verwacht. Het bedrijf gaf daarom diverse malen een winstwaarschuwing af en ontsloeg de ruim 2000 man, destijds was dit 11 procent van haar totale personeelsbestand. Al met al verloor RIM meer dan 75 procent van haar waarde gedurende het afgelopen jaar. Daarom hebben Mike Lazaridis en Jim Balsillie het veld geruimd voor Thorsten Heins, de nieuwe CEO. Het is aan hem om het noodlijdende bedrijf van de ondergang te redden.

Daarbij is het van groot belang om de juiste richting in te slaan. Om alle strategische opties te overwegen wil de BlackBerrymaker financieel adviseurs inhuren om alle strategische opties te overwegen. Zo zou RIM licenties kunnen verstrekken aan smartphonefabrikanten om gebruik te maken van software haar BlackBerry OS. Een strategische investering in een ander bedrijf of het in de verkoop doen van RIM zijn twee andere opties, maar zouden volgens vier anonieme bronnen niet de voorkeur hebben van de CEO. Volgens recente geruchten zou Microsoft interesse hebben in een groot deel van de aandelen van RIM. Ten slotte zou het Canadese bedrijf patenten uit haar portfolio kunnen verkopen om nieuwe inkomsten te genereren.

Dit jaar zal het waarschijnlijk erop of eronder worden voor RIM. Volgens de laatste geruchten zet het bedrijf alles op alles om een doorstart te maken, onder meer door het lanceren van twee nieuwe tablets en het introduceren van BlackBerry 10. Daarnaast zullen de BlackBerry’s die op het nieuwe mobiele besturingssysteem draaien naar verluidt in een nieuw jasje gestoken worden. Ook wil het bedrijf zich meer gaan focussen op het bedrijfsleven.