1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Uit onderzoek van de Cambridge Universiteit blijkt dat diverse websites foto’s niet echt verwijderen, maar slechts de linkjes ernaar verwijderen. Zeven websites, van de in totaal zestien gecontroleerde websites, verwijderd de foto’s, zo stelt de Universiteit.

De onderzoekers hebben op zestien populaire websites foto’s geupload, de directe URL naar de afbeelding gekopieerd en de afbeelding weer verwijderd. Dertig dagen later werd de url nogmaals ingeladen, op zeven van de zestien websites was de foto nog gewoon beschikbaar.

Een van de websites die aan deze test is onderworpen is FaceBook. De website stelt zelf dat de foto’s direct verwijderd worden, ook van de server en niet alleen uit de database. De onderzoekers konden de foto echter nog gewoon inladen na dertig dagen, via de directe URL. FaceBook stelt dat de foto nog op het zogenaamde ’the Content Delivery Network’ stond, waardoor deze nog te zien was. De foto’s die hier opstaan en verwijderd zijn door de gebruiker worden normaliter in een korte tijd overschreven, zo stelt FaceBook.

Joseph Bonneau, een van de studenten die meewerkte aan het onderzoek, stelt: "Dit laat zien hoe lui sommige websites zijn. Ze pakken liever de simpele manier en laten de correcte manier links liggen. Het is zaak om privacy te zien als een cruciaal onderdeel van de website."