Doordat Apple recent een rechtszaak verloor tegen Proview over het merkrecht van de naam iPad, zijn Chinese autoriteiten begonnen met het verwijderen van de tablets uit winkels. Vooralsnog is dit enkel het geval in de stad Shijiazhuang.

Afgelopen maand stelde een Chinese rechter het bedrijf Proview in het gelijk na een rechtszaak tussen het bedrijf en Apple. Proview claimde merkrecht over de naam iPad te hebben en besloot daarom een aanklacht tegen het bedrijf uit Cuppertino in te dienen. Deze rechtszaak kwam eind januari dit jaar tot een einde toen Proview in het gelijk werd gesteld. Als reactie daarop zijn Chinese autoriteiten begonnen met het leegruimen van diverse winkels in de stad Shijiazhuang.

Doordat het Chinese bedrijf Proview de naam eerder vast heeft gelegd dan Apple, mag laatstgenoemde geen producten verkopen onder deze naam. De zaak word momenteel opgerakeld doordat Apple in hoger beroep is gegaan tegen de uitspraak. Desondanks zijn er in verschillende winkels geen iPads te vinden en moet er in andere winkels specifiek naar de tablet worden gevraagd om deze te kunnen kopen. Fysieke exemplaren zijn namelijk niet meer aanwezig in de winkel.

Waar het ontruimen vooralsnog beperkt word tot de stad met 2,1 miljoen inwoners hebben andere winkelketens in het land uit voorzorg uit vrije wil de tablets uit de schappen gehaald.