2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

De Chinese rechtbank zal voorlopig geen uitspraak doen in de rechtszaak tussen Apple en Proview. De rechtbank wil beide partijen meer tijd geven om te kijken of het mogelijk is om de kwestie af te doen met een schikking. Zolang Apple en Proview met elkaar in gesprek zijn, zal de rechter geen oordeel vellen over de kwestie rondom de eigendom van de merknaam ‘IPAD’.

Dat bevestigt een woordvoerder van de Chinese rechtbank uit Guangdong tegenover persbureau Bloomberg. De ruzie tussen Apple en Proview loopt al enige maanden. Vorig jaar stapte Apple naar de rechtbank, omdat het van mening was dat Proview niet de eigenaar is van de merknaam ‘IPAD’. Het Chinese technologiebedrijf had deze merknaam weliswaar al in 2000 laten vastleggen, maar via allerlei omwegen kwam deze merknaam uiteindelijk in handen van Apple. Volgens Proview had de overdracht van de merknaam echter geen betrekking op de Chinese markt en daarom vindt het bedrijf dat Apple de iPad niet mag verkopen in China. Ook het feit dat Apple de iPad in China produceert wordt aangehaald als illegaal. Proview eiste daarom een verkoop- en importverbod op de iPad in China.

Apple heeft herhaaldelijk gezegd dat Proview enkel geld uit haar zakken probeert te kloppen "voor een merknaam waarvoor we al betaald hebben". Proview heeft altijd gezegd dat Apple onder valse voorwendselen de merknaam iPad heeft gekocht. Een Chinese rechtbank stelde Proview eerder al in het gelijk. Maar er is een wereld van verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen: vanwege de potentiële economische schade zal de Chinese rechtbank wellicht geen gehoor geven aan de eis van een import- en verkoopverbod voor Apple’s iPad in China.

Begin mei waren zowel Apple als Proview bereid om plaats te nemen aan de onderhandelingstafel, in de hoop dat er een schikking getroffen kon worden die een einde maakt aan deze zaak. "De onderhandelingen gaan door. Er is geen deadline vastgesteld", aldus de woordvoerder van de Chinese rechtbank.

Het gerucht gaat dat Apple enkele weken terugeen aanbod van 16 miljoen dollar had gedaan om de zaak tot een goed einde te brengen. Proview ging echter niet akkoord met dit voorstel, omdat het van mening is dat het recht heeft op enkele miljarden dollars. Ondertussen verkeert Proview financieel gezien in grote problemen omdat investeerders van het bedrijf graag geld willen zien van het bedrijf. De leiding over Proview is inmiddels al overgenomen door enkele grote banken.