2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De kans wordt steeds groter dat Apple haar tablets niet langer onder de noemer iPad mag verkopen in China. Adjunct-directeur van de National Copyright Administration, Yan Xiaohong, zegt dat de Chinese regering van mening is dat Proview juridisch gezien de eigenaar is van de merknaam iPad.

Met deze uitspraak wil de adjunct-directeur de druk opvoeren bij Apple. Het Amerikaanse technologiebedrijf en Proview zijn momenteel in een rechtszaak betrokken over wie de merknaam iPad bezit. De Guangdong High Court voert sinds februari een bemiddelingspoging tussen beide partijen om te kijken of de zaak met een schikking afgedaan kan worden. Tot op heden wil geen van beiden enige concessies doen.

Kenners verwachten dat Apple en Proview buiten de deuren van de rechtszaal tot een schikking zullen komen. Maar of Apple en Proview ook daadwerkelijk openstaan voor deze optie is nog maar de vraag. Het lijkt er namelijk op dat de vergoeding die Proview hiervoor wil ontvangen en de vergoeding die Apple wil betalen kilometers ver uit elkaar liggen.

Eind vorig jaar stapte Apple naar de Chinese rechtbank, omdat Proview inbreuk zou maken op de merknaam iPad. De merknaam iPad is echter al in 2000 vastgelegd door Proview: het was een afkorting voor ‘Internet Personal Access Device’, een desktop die niets wegheeft van de hedendaagse tablets. Het bedrijf verkocht de merknaam door aan een Brits bedrijf en Apple kocht op haar beurt weer dit bedrijf. Zodoende is de merknaam het eigendom van Apple, zo claimt het Amerikaanse technologiebedrijf. Maar volgens Proview had de overdracht van de merknaam geen betrekking op de Chinese markt.

De Chinese rechtbank oordeelde in het voordeel van Proview. Het gevolg was dat Chinese autoriteiten massaal de iPad uit de winkelschappen haalden. Naast een schadevergoeding van 1,2 miljard dollar eiste Proview tevens een import- en exportverbod voor Apple’s iPad in China. Het is niet aannemelijk dat de Chinese rechter gehoor zal geven aan de eis van Proview, omdat dit grote economische schade zou toebrengen en het niet in het landsbelang is als Apple wegtrekt. Inmiddels heeft Proview ook een rechtszaak aangespannen in Amerika wegens fraude en misleiding.

Apple herhaalde in een persverklaring de statement dat het bedrijf dat het nooit opzettelijk misbruik zou maken van handelsmerken. Een woordvoerder voegde daaraan toe dat Proview nog meer geld uit de zakken van Apple probeert te kloppen door nog meer geld te eisen voor een merknaam waar het bedrijf al voor betaald heeft.