2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Tilburg wil in de hele stad gratis draadloos internet aan gaan bieden. Inmiddels zijn er al 10 basisstations geplaatst in het centrum van de stad maar er moeten er nog veel meer bijkomen.

Het plan om in heel Tilburg draadloos internet aan te gaan bieden komt van de Gemeente Tilburg en het werkt hiervoor samen met twee bedrijven, Telindus-ISIT en HotCity SA Luxemburg. Het project zal luisteren naar de naam "HotCity" en is deels afgekeken van Luxemburg. Dit kleine land wat onderdeel is van de Benelux rolde een vergelijkbaar netwerk uit met telecomprovider Telindus. Om de plannen in Tilburg te kunnen realiseren is de gemeente in zee gegaan met dezelfde bedrijven.

Om een begin te maken aan de dekking zijn er inmiddels een tiental basisstations opgesteld door de stad. Deze behuizen apparatuur van Cisco en kunnen gebruikt worden middels de applicatie "Find in the city". Via de applicatie kunnen gebruikers informatie over de stad raadplegen. Denk hierbij aan de locatie van winkels, restaurants, parkeerplekken en buslijnen. Volgens een woordvoerder van de gemeente moeten er echter nog een behoorlijk aantal basisstations bijkomen om een volledige dekking te kunnen bieden.

Naast het verschaffen van informatie over de stad moet het project ook de sociale veiligheid binnen de stad vergroten. Door met grote evenementen binnen de stad de data over dit netwerk te laten lopen blijft er voldoende capaciteit over op de normale netwerken voor bijvoorbeeld de hulpdiensten. Deze oplossing zou een stuk efficiënter zijn dan het bijplaatsen van zendmasten.

Momenteel zijn er slechts tien basisstations geplaatst in Tilburg. De gemeente zal binnenkort starten met het plaatsten van extra basisstations in openbare instellingen, bijvoorbeeld de bibliotheken. Ook kunnen mensen zelf een deel van hun internetverbinding beschikbaar stellen en aangesloten worden op het netwerk.