Onlinebeveiligingsbedrijf Trend Micro heeft onderzoek gedaan naar het veiligste mobiele besturingssysteem voor bedrijfsdoeleinden. Daaruit bleek dat het BlackBerry 7.0 OS van RIM op dit gebied het beste presteert.

Android, iOS, Windows Phone en BlackBerry OS, werden aan verschillende tests ondervonden, per onderdeel werd er een punt van 1 tot 5 gegeven. BlackBerry 7.0 had met een gemiddelde van 2,89 punten de hoogste score. iOS 5 eindigde op een score van 1,70 punten, Windows Phone 7.5 scoorde 1,61 punten en Android 2.3 behaalde met een score van 1,37 de laagste score.

Dat BlackBerry OS deze test weet te winnen is niet geheel verwonderlijk, omdat de ondersteuning van de RIM ook nadrukkelijk op de zakelijke markt ligt. Op alle fronten toont het BlackBerry 7.0 OS zich bovengemiddeld en het besturingssysteem blinkt vooral uit dankzij de aanwezige firewall. Apple scoort op veiligheid vooral goed door de strikte richtlijnen voor de toelating van applicaties. Microsoft heeft volgens Trend Micro flinke stappen in de goede richting gezet wat betreft beveiliging met het Windows Phone-platform. Vooral qua interne beveiliging en verificatie van applicaties is het OS vergevorderd.

Dankzij de fragmentatie van het Android-platform heeft Trend Micro zich beperkt tot Android-versie 2.3, aangezien dit momenteel ruimschoots de meest voorkomende versie van het besturingssysteem is bij gebruikers. Er wordt dan ook direct benadrukt dat software-updates niet centraal worden geregeld en er vaak vertraging in dit proces zit. Ook is Google’s Android vaker de dupe van malware en dataverlies. Hoe Android Ice Cream Sandwich zou presteren is onduidelijk, het is mogelijk dat Google inmiddels al grote verbeteringen heeft doorgevoerd.