De ministeries van Binnenlandse Veiligheid en van Justitie hebben een rapport uitgebracht met hun bevindingen over de veiligheid van verschillende mobiele besturingssystemen zoals Android, BlackBerry OS, iOS en Windows Phone. Het mag niet als een verrassing komen dat Android niet bepaald goed uit de bus komt.

Het open karakter van Android zorgt ervoor dat het besturingssysteem qua veiligheid niet bepaald positief in de schijnwerpers staat. Volgens het rapport is Google’s mobiele besturingssysteem goed voor 79 procent van alle mobiele malware. Het min of meer uit gebruik genomen Symbian is daarnaast goed voor een eveneens stevige 19 procent. De overige partijen zijn stuk voor stuk verantwoordelijk voor minder dan 1 procent van het totaal.

Tussen de twee grootste spelers op de mobiele markt is een wereld van verschil te zien qua veiligheid. Apple’s iOS is goed voor 0,7 procent van de mobiele malware, dat is meer dan honderd maal zo weinig als Android’s 79 procent. Android is voor kwaadwillenden het primaire doelwit vanwege het grote marktaandeel en de openheid van het besturingssysteem, meldt het rapport.

De ministeries concluderen dat mensen die voor de regering werken en Android gebruiken de juiste maatregelen moeten nemen om malware buiten de deur te houden. Eén van de tips is het up-to-date houden van het besturingssysteem.