Research In Motion (RIM) overweegt momenteel iedere optie om het tij te keren van de negatieve spiraal waarin het verkeert. Het verkopen van softwarelicenties, specifieke afdelingen of zelfs het gehele bedrijf worden op dit moment overwogen.

Dat zeggen anonieme, maar uiterst betrouwbare bronnen die bekend zijn met de zaak tegenover Boy Genius Report. Het Canadese telecombedrijf krijgt de laatste tijd de ene klap na de andere te verwerken: tegenvallende verkoopcijfers, steeds verder dalende koersen, de ene ontslagronde na de ander, een wereldwijde storing, opstandige aandeelhouders. Hierdoor heeft het bedrijf een negatief imago gekregen bij analisten en aandeelhouders.

Vic Alboini, het hoofd van de zakenbank Jaguar Financial, roept al enige tijd om het bedrijf in de verkoop te gooien. Volgens hem is dat absoluut noodzakelijk als de Canadese BlackBerrymaker wil overleven op de telecommarkt. In oktober riep hij nog dat hij steeds meer aandeelhouders spreekt die het met hem eens zijn. Tevens zou hij graag zien dat Mike Lazaridis en Jim Balsillie, de CEO’s van het bedrijf, liever vandaag dan morgen aftreden.

Ook analisten speculeren al enige tijd over mogelijke koopjesjagers. Door de overname van Motorola Mobility door Google zou het marktaandeel van RIM nog verder verkleind worden. De enige manier voor RIM om te overleven is door een alliantie met andere fabrikanten aan te gaan, of het verkopen van het bedrijf.

Volgens BGR is Samsung een serieuze overnamekandidaat voor RIM, maar in een reactie laat het bedrijf weten dat geen interesse heeft om het Canadese telecombedrijf over te nemen. Daarnaast zou Balsillie met vrijwel ieder bedrijf spreken over een mogelijke gehele of gedeeltelijke overname, aldus de anonieme bronnen tegenover BGR. Volgens hen zou RIM een bedrag tussen de 10 en 12 miljard willen ophalen met de verkoop.