2min

Vic Alboini van zakenbank Jaguar Financial, zegt dat hij meer aandeelhouders heeft gevonden die Blackberry-fabrikant Research In Motion (RIM) willen verkopen of samenvoegen met een ander technologiebedrijf. Hiermee wil Alboini het bestuur van de Canadese telecomfabrikant dwingen om actie te ondernemen om het noodlijdende RIM van de ondergang te redden.

De groep investeerders bezit ongeveer 8 procent van de aandelen. Alboini zou met nog meer investeerders praten om dat aandeel op te schroeven naar 12 procent. Maar dat zal volgens hem geen problemen opleveren. Hoe meer aandeelhouders willen overgaan tot verkoop of samenvoeging, des te groter de kans is dat het bestuur van RIM deze koers zal gaan varen.

Daarnaast wil Alboini dat Jim Balsillie en Mike Lazaridis, de CEO’s van RIM, opstappen en vervangen worden. Onder hun leiding is RIM een "reactionair bedrijf" geworden dat "probeert te concurreren in een innovatieve industrie". Verder is het management te dominant en vindt er te weinig controle plaats door het bestuur. Hierdoor is RIM een "stuurloos bedrijf" geworden. "Het is de hoogste tijd dat een nieuwe, onafhankelijke CEO toetreedt", aldus Alboini. RIM wilde niet reageren op de beschuldigingen van Alboini.

Wie de aandeelhouders zijn die zijn plannen steunen wil de topman van Jaguar Financial niet zeggen, maar wat zijn bedoelingen zijn is overduidelijk.

Dit is het zoveelste probleem voor de leiding van het Canadese telecombedrijf. Naast tegenvallende kwartaalcijfers, een ontslaggolf, lage verkoopcijfers van de PlayBook, een afnemend marktaandeel op de smartphone-markt en een koersdaling van ongeveer 50 procent dit jaar, heeft RIM nu ook te maken met opstandige aandeelhouders.

Het is niet de eerste dat Alboini zich openlijk uitspreekt voor verkoop. Begin september zei de financiële baas van Jaguar Financial dat het de hoogste tijd voor actie was. Volgens hem is er grote onvrede tussen de aandeelhouders en het bestuur van RIM.

Analisten waarschuwden al eerder voor ‘koopjesjagers’. Door de overname van Motorola Mobility door Google zou het marktaandeel van RIM nog verder verkleind worden. De enige manier voor RIM om te overleven is door een alliantie met andere telecombedrijven aan te gaan, of het bedrijf in de verkoop te zetten.