2min

Dat 2011 een succesvol jaar voor Apple was, is inmiddels wel duidelijk. Het verlies van CEO Steve Jobs natuurlijk buiten beschouwing gelaten. Het technologiebedrijf behaalde de ene recordwinst na de andere, de koers van de aandelen ging alleen maar omhoog en op alle fronten werden verkooprecords gebroken. Ook 2012 zal een goed jaar worden voor Apple, aldus zakenbank Goldman Sachs.

De afgelopen paar weken kreeg Apple een paar forse klappen te verduren. Het aandeel verloor in een week tijd 10 procent van zijn waarde en tevens bestond er de vrees dat providers in opstand zouden komen vanwege de beperkte winstmarge op iPhone-abonnementen.

Toch zijn er voldoende redenen om positief te zijn over de toekomst van Apple. De speculaties over het al dan niet verschijnen van een iPad Mini, de rooskleurige prognose van Apple’s dominante positie op de tabletmarkt en de constatering dat de iPhone nog altijd succesvol is, heeft een positieve invloed op beleggers. Zij verwachten dan ook dat het technologiebedrijf in 2012 met positieve kwartaalcijfers op de proppen komt.

Zakenbank Goldman Sachs neemt alvast het voortouw. De bank verwacht dat Apple volgende week "solide kwartaalcijfers" aan de investeerders zal tonen. De voorspelling dat de kwartaalcijfers van juni lager zullen uitvallen zijn volgens Goldman Sachs "misplaatst". In deze cijfers zullen de verkoopresultaten van de nieuwe iPad volledig verwerkt zijn. Gezien het huidige verkoopsucces zullen de kwartaalcijfers in juni dus eerder hoger dan lager uitvallen. Ook de lagere verkoopprijs van de iPad 2 zal volgens de bank aanleiding zijn voor een hogere verkoop van tablets.

Analisten Brian White en Gene Munster voorspelden onlangs dat het aandeel van Apple binnen nu en twee jaar een koers van duizend dollar zal overtreffen. Dat succes is te danken aan de groei van opkomende economieën en een groot assortiment aan nieuwe producten die Apple zal lanceren, waaronder de langverwachte iTV.