Gisteren werden de kwartaalcijfers van Apple gepresenteerd en hoewel de resultaten nog steeds erg winstgevend zijn waren beleggers teleurgesteld. De verwachtingen over het afgelopen kwartaal waren hoger dan Apple heeft gerealiseerd, het gevolg is dat de koers van het aandeel 5 procent naar beneden ging.

Apple wist het afgelopen kwartaal een omzet te realiseren van 35 miljard dollar. Analisten en beleggers hadden echter gerekend op 37,22 miljard dollar. De winst over het afgelopen kwartaal komt uit op 8,8 miljard dollar.

Als we de cijfers vergelijken met hetzelfde kwartaal van afgelopen jaar dan zien we nog steeds een flinke groei. De omzet in 2011 over het tweede kwartaal kwam uit op 28,6 miljard dollar en een nettowinst van 7,3 miljard dollar. Apple’s winst is dus met 1,5 miljard toegenomen.

De afgelopen twee kwartalen wist Apple de beleggers en analisten te verassen met hogere omzet- en winstcijfers dan werd verwacht. Dit kwartaal is er een einde aangekomen en dat is meteen te zien aan de beurskoers van het bedrijf. In totaal ging het bedrijf 5 procent onderuit en de vraag is of het bedrijf hier vandaag van gaat herstellen of dat de koers nog verder onderuit zal gaan.

Voor het lopende kwartaal heeft Apple de omzetverwachting verlaagd van 35 naar 34 miljard dollar. Daarmee ga je je toch afvragen wanneer de nieuwe iPhone zal verschijnen. Gisteren berichten we nog dat de lancering van de iPhone 5 mogelijk al in september zal gaan plaatsvinden, op basis van de verlaagde omzetverwachting klinkt een lancering in oktober echter logischer.

Als we kijken naar de verkoopcijfers van Apple over het afgelopen kwartaal dan zien we nog steeds flinke aantallen. In totaal verkocht Apple 26 miljoen iPhones, 17 miljoen iPads, 4 miljoen Macs en 6,8 miljoen iPods. Het aantal verkochtte iPads is in een jaar tijd gegroeid met 84 procent. Dat is een record aldus de CEO van Apple, Tim Cook. Hiermee laat Apple ook meteen zien dat het nog erg dominant is op de tabletmarkt.

Vandaag zal Apple de nieuwste versie van zijn desktop-besturingssysteem lanceren, Mac OS X Mountain Lion.