Motorola eist een bedrag van maar liefst vier miljard dollar van Microsoft aan royalties, voor het schenden van enkele patenten. De Amerikaanse rechter die de rechtszaak voorzit noemt de eis van Motorla "ongegrond" en "buitensporig". "De rechtbank is van mening dat ze als pion wordt gebruikt in een globale, industriewijde zakelijke onderhandeling", aldus de rechter.

Motorola beschuldigt Microsoft ervan twee gepatenteerde technologiën te gebruiken, zonder daarvoor licentiekosten te betalen. Volgens Motorola gebruikt Microsoft in diverse producten zoals het besturingssysteem Windows, Internet Explorer, Windows Media Player en de Xbox 360.

Daarop eiste Motorola een verkoopverbod voor deze producten. Omdat de Amerikaanse rechter te veel tijd nodig had om een uitspraak te doen in deze kwestie, stapte Motorola eind maart naar de rechtbank in Duitsland. Daar werd Motorola in het gelijk gesteld. Microsoft wist echter bij de Amerikaanse rechter af te dwingen dat het verkoopverbod niet in werking mag treden zolang de rechtbank nog geen uitspraak heeft gedaan in deze kwestie.

Voordat de Amerikaanse rechtbank een uitspraak kan doen in deze zaak, wil ze eerst antwoord op de vraag hoe Motorola haar verplichtingen nakomt om standaard essentiële patenten aan te bieden aan andere fabrikanten. Momenteel onderzoekt de Europese Commissie of Motorola zich al dan niet aan de FRAND-voorwaarden houdt. Onder meer Microsoft en Apple beklaagden zich dat Motorola zich niet aan deze spelregels houdt.