2min

Microsoft krijgt 14,5 miljoen dollar toegekend in een rechtszaak tegen Motorola. Dit gebeurde naar aanleiding van een zaak die Microsoft in 2010 is gestart tegen de fabrikant van telefoons. De rechtszaak ging over de kosten die Microsoft aan Motorola moest betalen voor diens patenten van draadloze- en videotechnologieën die gebruikt worden in Windows en de Xbox 360.

Microsoft had Motorola als reactie op een eerdere rechtszaak aangeklaagd, omdat deze te hoge bedragen zou vragen voor het gebruik van de H.264 video-patenten en de patenten van 802.11 draadloze standaards. Motorola vroeg vier miljard dollar per jaar aan Microsoft. Hierop gaf het bedrijf achter Windows en de Xbox aan dat het bereid was om te betalen, maar niet de bedragen die Motorola vroeg. De rechter heeft al eerder in de rechtszaak bepaald dat Microsoft 1,8 miljoen per jaar zou moeten gaan betalen voor het gebruik van de patenten.

In eerste instantie klaagde Microsoft Motorola aan voor 29 miljoen dollar omdat het zijn standaard-essentiële patenten misbruikte. De rechter bepaalde anders over het bedrag en nu krijgt Microsoft slechts de helft van wat het in eerste instantie wilde krijgen.

David Howard van Microsoft gaf aan in een verklaring: "Dit is een belangrijke overwinning voor iedereen die producten wil die betaalbaar zijn en goed samenwerken met andere apparaten. Het oordeel van de jury is de laatste in een lijst van besluiten van rechtbanken die tegen Google (het moederbedrijf van Motorola Mobility) zeggen dat ze moeten stoppen met het misbruiken van patenten."

Een woordvoerder van Motorola gaf aan dat het bedrijf teleurgesteld is in de uitkomst, maar dat ze uitkijken naar nieuwe wettelijke problemen die naar voren zijn gekomen in de zaak.