1 min

Microsoft kan een flinke claim van tegemoet zien vanuit Motorola. De Google-dochter heeft patenten in handen die Microsoft heeft geschonden met de Xbox 360, voor elk jaar dat de patenten geschonden zijn mag 1,8 miljoen dollar gevraagd worden. 1,8 miljoen dollar is natuurlijk veel geld, maar Motorola had eigenlijk een totaalclaim van 4 miljard dollar in gedachten gehad voordat de rechtszaak van start ging. Het verschil is dus aanzienlijk.

Omdat de WiFi-standaard een breed gepatenteerde technologie is -volgens de rechter zijn er wel 92 bedrijven met patenten voor WiFi- is een lagere claim op zijn plek. Als elk bedrijf zulke hoge royalties zou eisen als Motorola deed, zou enkel het gebruik van WiFi in een product al meer kosten dan een volledige Xbox 360-spelcomputer.

Motorola had Microsoft ook aangeklaagd voor het schenden van een H.264-patent voor videostandaarden. Microsoft lijkt tevreden met die redenatie, de softwaregigant geeft aan dat het besluit goed is voor de consument.

In vergelijking met de 4 miljard dollar die Motorola in gedachten had, is 1,8 miljoen dollar per jaar waarschijnlijk teleurstellend voor de Google-dochter. De Xbox 360 werd in 2005 uitgebracht en de claim zal in totaal dus tot 16,2 miljoen dollar oplopen.

De patenten die Microsoft geschonden heeft vallen onder de FRAND-regeling, wat betekent dat ze standaard essentieel zijn om bepaalde technieken te kunnen gebruiken. Fabrikanten die zulke patenten in handen hebben moeten er licenties voor afgeven aan geïnteresseerden onder eerlijke, redelijke en niet-discriminerende voorwaarden.