2min

Tags in dit artikel

,

De Financial Times is niet al te rooskleurig gestemd over de toekomst van Research In Motion (RIM). Volgens het financiële dagblad zal de Canadese smartphonefabrikant een kleine, onbeduidende rol spelen op de smartphonemarkt. Het succes van de iPhone en Androidsmartphones ligt hieraan ten grondslag.

Volgens vervangend directeur bij de Financial Times Rob Grimshaw staat RIM momenteel op de vierde plaats als favoriete besturingssysteem om de FT.com-app voor te ontwikkelen. Het is opmerkelijk dat BlackBerry OS lager gewaardeerd wordt dan Windows Phone, omdat het laatstgenoemde besturingssysteem wereldwijd een marktaandeel van slechts enkele procenten heeft. "BlackBerry OS is weliswaar nog aanwezig op de marktplaats, maar het heeft haar dominante positie verloren", aldus Grimshaw.

Dit is de zoveelste aanwijzing dat de BlackBerry-fabrikant aan populariteit moet inboeten. 2011 was een zeer moeizaam jaar voor RIM, dat in deze periode bijna driekwart van haar waarde verloor op de beurs. Op vrijwel alle fronten vielen de verkoopcijfers lager uit dan verwacht. Daarnaast namen Apple en Samsung een flinke hap uit RIM’s marktaandeel op de smartphonemarkt. Het bedrijf gaf daarom diverse malen een winstwaarschuwing af en ontsloeg ruim 2000 man. Onlangs deelde de smartphoneproducent mede dat het nog eens duizenden medewerkers op straat zal gaan zetten.

Onderzoeks- en adviesbureau RBC Capital Markets meldde vorige maand in een investeringsnota dat RIM in de toekomst wellicht nog meer marktaandeel zal verliezen aan concurrenten als Samsung en Apple. Eind mei presenteerde CEO Thorsten Heins een reddingsplan dat RIM uit het diepe dal moet zien te halen. Analisten reageerden echter sceptisch op de plannen van de smartphonefabrikant.

De Amerikaanse investeringsmaatschappij Prem Watsa ziet de nabije toekomst van RIM positiever in. Volgens dat bedrijf is de Canadese smartphonefabrikant op de goede weg om haar toekomst veilig te stellen. Het heeft daar echter wel een periode van vier tot vijf jaar voor nodig, aldus Prem Watsa.