2min

De bedrijfswereld bereidt zich voor op het faillissement van Research in Motion (RIM), zo meldt Avi Greengart, een onderzoeksdirecteur van Current Analysis. Volgens Greengart worden allerlei mogelijke nadelige scenario’s momenteel dichtgespijkerd, zodat bedrijven zo weinig mogelijk last zullen hebben van eventuele problemen die ontstaan wanneer het doek werkelijk mocht vallen.

Het gaat slecht met RIM. De Canadese fabrikant van smartphones ging het afgelopen kwartaal diep door het stof met rode cijfers. Daarbovenop voelde RIM zich genoodzaakt om bekend te maken dat het nieuwe mobiele besturingssysteem BlackBerry OS 10 nog langer op zich zal laten wachten. Het besturingssysteem stond in eerste instantie gepland voor het begin van 2012, maar werd een half jaar uitgesteld. Ook aan deze planning kan RIM niet voldoen, waardoor de lancering wordt teruggeduwd naar het begin van 2013.

Om grote problemen te voorkomen wordt verwacht dat veel bedrijven met een aflopend contract met RIM niet opnieuw in zee gaan met het Canadese bedrijf, maar eerder kiezen voor een alternatief systeem zoals iOS of Android. MobileIron, een bedrijf dat helpt bij het versleutelen van data vanaf mobiele toestellen, zoals de iPad, bereidt zich al voor op een wereld zonder RIM. In de klantenlijst van MobileIron staan zo’n 100 bedrijven uit de Fortune 500, waarvan een kwart gebruikt maakt van services van RIM. GoDaddy, een domein- en hostingbedrijf, meldt dat het haar werknemers binnen enkele uren kan laten overstappen op iPhones, mocht het nodig zijn.

De eerste onderzoeken naar alternatieven zouden al begonnen zijn na de grote serverproblemen die RIM vorig jaar ondervond. Destijds werd het voor bedrijven op een pijnlijke manier duidelijk dat ze te afhankelijk waren van één partij.