2min

Apple heeft gisteren een patentaanvraag toegewezen gekregen, waarin vrijwel tot in detail de onlangs aangekondigde Google Glasses beschreven wordt. Dat Apple gauw een aanvraag heeft ingediend toen het lucht kreeg van Google’s product lijkt niet aannemelijk, de aanvraag werd in 2006 ingediend.

In het patent staat beschreven hoe een product dat op het hoofd kan worden geplaatst beelden kan projecteren waardoor een uitwendige display wordt gecreëerd. Met behulp van deze display kan een uitgebreide ervaring worden gecreëerd voor de gebruiker.

Apple stelde zichzelf destijds voor dat er gebruik kan worden gemaakt van een of twee kleine CRT-, LCD- of OLED-schermen die in een draagbaar product als een helm, bril of vizier kunnen worden geïntegreerd, zodat video-informatie getoond kan worden aan een persoon. Wanneer er twee displays gebruikt worden, kunnen er 3D-beelden getoond worden, net als dat deze gebruikt kan worden voor Augmented Reality. Beelden kunnen afkomstig zijn vanaf een externe bron zoals een iPhone.

Het patent beschrijft enkele voorbeelden van situaties waarin de techniek van pas kan komen, zo denkt Apple aan een operatie waarbij een chirurg extra informatie als MRI- of CAT-scans toegediend krijgt via een bril. Ook militairen, politie en brandweer zouden gebaat zijn bij de techniek doordat zij extra tactische informatie kunnen zien. Wetenschappers en ingenieurs kunnen CAD-modellen bestuderen met behulp van de bril.

In het patent wordt tevens beschreven dat Apple’s techniek aangepast is zodat mensen niet misselijk worden van de beelden, doordat de bril aan te passen is aan het hoofd van de gebruiker, zodat deze goed over de ogen past.

Overigens kreeg ook Google onlangs een patent voor Google Glass. In juni kreeg de zoekgigant een patent voor de trackpad welke aan de rechterzijde van de bril is bevestigd.