1 min

Er zijn nog enkele problemen die opgelost dienen te worden voordat providers over kunnen schakelen op elkaars netwerken wanneer er zich een storing voordoet. Dit heeft minister Verhagen laten weten in een rapport.

De providers KPN, T-Mobile en Vodafone zijn bereid elkaar te helpen wanneer een van de drie te kampen heeft met een grote storing. Echter, er zijn wel een aantal zaken die eerst opgelost moeten worden. Dit blijkt uit gesprekken die de minister heeft gevoerd met de drie providers. De providers willen hun netwerken openstellen met enkele kanttekeningen.

Door het gebruik van elkaars netwerken wil minister Verhagen een herhaling van de storing bij Vodafone in april dit jaar voorkomen. Toen konden een groot aantal klanten van Vodafone dagenlang niet bellen, sms’en en internetten na een brand in een verdeelhuis.

Uit gesprekken blijkt dat er verschillende problemen kunnen ontstaan bij het delen van een netwerk. Zo zouden er problemen kunnen ontstaan bij regionale en nationale roaming. Daarnaast zouden de kosten, overbelasting en privacy enkele grote obstakels zijn in het openstellen van de netwerken. Minister Verhagen heeft de providers dan ook gevraagd met voorstellen te komen.