Europese Hof: Tweedehands licenties verkopen mag

Het doorverkopen van tweedehands softwarelicenties is al jaren een discussiepunt. Consumenten en bedrijven willen graag oude licenties kunnen doorverkopen maar de bedrijven die de software uitgeven zijn hier in veel gevallen op tegen en proberen het ook tegen te werken. Het Europese Hof van Justitie heeft nu uitspraak gedaan en gezegd dat het gewoon mag.

Bedrijven mogen voortaan binnen de Europese Unie gewoon softwarelicenties doorverkopen. Dit heeft het Europese Hof van Justitie begin juli bepaald. Het hof doet de uitspraak omdat er een conflict was tussen Oracle en het Duitse bedrijf UsedSoft, die zoals de naam al verklapt gebruikte software doorverkoopt.

Oracle wist in een eerder stadium bij de Duitse rechter een verkoopverbod af te dwingen. Maar UsedSoft liet het er niet bij zitten en ging in hoger beroep. Dit leidde er uiteindelijk toe dat het Duitse Bundesgerichtshof besloot de zaak voor te leggen aan het Europese Hof van Justitie. Het hof heeft nu besloten dat alle software binnen de EU mag worden doorverkocht, mits het gaat om een softwarelicentie van onbeperkte duur. Software kopiëren of reproduceren is en blijft nog steeds verboden.

Met deze uitspraak is de kans groot dat de handel in tweede hands dure bedrijfssoftware een impuls krijgt. Veel kleine bedrijven zouden best op dure professionale software willen overstappen maar hebben vaak niet voldoende budget hiervoor, dit zou met de handel in tweedehands licenties kunnen veranderen.

Bron:Timelex