De Europese Commissie verdenkt fabrikanten uit dertien landen van het maken van geheime prijsafspraken. Het gaat om fabrikanten van CD- en DVD-drives voor in de computer, deze partijen zouden prijsafspraken hebben gemaakt bij opdrachten van grote systeembouwers.

Het zou kunnen betekenen dat er in Europa mogelijk jaren lang teveel betaald is voor hardware. Volgens de Europese Commissie zouden deze afspraken al vijf jaar lang gemaakt worden door de verschillende fabrikanten. Om welke fabrikanten het gaat is niet bekend gemaakt. De Europese Commissie zal gaande het onderzoek nog geen namen bekend maken. De fabrikanten zouden zelf inmiddels wel door de EU op de hoogte zijn gesteld.

Wanneer de fabrikanten schuldig bevonden worden kan de boete oplopen tot een hoogte van maximaal tien procent van de jaaromzet. Het maken van dergelijke afspraken is ten strengste verboden en het "delict" wordt dan ook als een van de zwaarste overtredingen gezien in de strijd tegen kartelvorming. Daarom worden prijsafspraken op een even zware manier bestraft.