Wikipedia was gisteren korte tijd offline. De online encyclopedie heeft vandaag duidelijk gemaakt dat de downtime te danken is aan doorgebroken kabels in de buurt van een datacentrum in Florida.

Gedurende een periode van ongeveer twee uur waren Wikipedia en enkele gerelateerde Wikimedia-websites niet of nauwelijks te bereiken voor internetgebruikers. Wikipedia was er als de kippen bij om duidelijk te maken dat het geen slachtoffer geworden was van kwaadwillenden zoals hackers. De downtime was het gevolg van twee doorgebroken kabels die tussen Tampa en Virginia liggen.

Nadat de kabels na een uur en zes minuten gerepareerd waren, duurde het nog een uur voordat de globale service van Wikipedia geheel hersteld was. De API van Wikipedia heeft nog gedurende een langere periode problemen gehad.

Waardoor de kabels konden breken is nog onduidelijk. Een woordvoerder van Wikimedia in het Verenigd Koninkrijk grapt dat Wikipedia’s datanetwerk dankzij de financiële status van het bedrijf aan elkaar hangt van ducttape en touwen.

De laatste keer dat Wikipedia op zwart ging, was het uit protest tegen SOPA.