1 min

Jimmy Wales, de oprichter en bedenker van de online encyclopedie Wikipedia, overweegt om de website geheel uit de lucht te halen. Op deze manier wil hij protesteren tegen de Amerikaanse Stop Online Piracy Act (SOPA).

In het wetsvoorstel zoals het er nu ligt krijgen contenteigenaren vergaande middelen tot hun beschikking om auteursrechtenschending aan te pakken. Zo is het mogelijk een website geheel uit de lucht te halen. Ook monitoring en het instellen van filters zijn enkele instrumenten waarover contenteigenaren beschikken. Dit alles is straks mogelijk zonder een formele aanklacht of veroordeling. Kortom, schuldig tot het tegendeel wordt bewezen. Ook de Business Software Alliance (BSA) heeft grote moeite met het Amerikaanse wetsvoorstel.

Begin oktober haalde Jimmy Wales de Italiaanse variant van Wikipedia tijdelijk offline. De toenmalige regering van Berlusconi dreigde een wet aan te nemen dat soortgelijke draconische maatregelen toekende aan contenteigenaren. Volgens Wales was deze protestactie zeer succesvol en wil het deze daarom herhalen. In zijn blog vraagt hij wat gebruikers ervan vinden om dit wereldwijd te doen.

Hij benadrukt dat hij veel tegenstanders kent van het Amerikaanse wetsvoorstel en wel heil zien in het offline halen van Wikipedia. De vraag is of alle Wikipedia-sites op zwart gaan, of alleen de Engelstalige. In dat geval zouden wij in Nederland gewoon gebruik kunnen blijven maken van de digitale encyclopedie. Maar aangezien de Engelstalige sites veelal meer artikelen en informatie bevatten zal de impact ongekend groot zijn.