Jimmy Wales, oprichter van Wikipedia heeft op Twitter aangekondigd dat Wikipedia aanstaande woensdag 24 uur uit de lucht zal zijn. Wikipedia gaat demonstratief offline om duidelijk te maken dat het tegen de Amerikaanse SOPA-wetgeving is.

Inmiddels heeft Wikipedia ook alle details van de actie online gezet. Wikipedia zal alleen het Engelstalige deel van Wikipedia offline halen en het bedrijf hanteert de tijdzone PST (Pacific Standard Time). Deze tijdzone is 9 uur vroeger dan Nederland waardoor we vanuit Nederland van woensdagochtend 9:00 tot en met donderdagochtend 9:00 geen gebruik kunnen maken van de Engelse Wikipedia.

De actie van Wikipedia is een demonstratief gebaar richting de Stop Online Piracy Act (SOPA). Wales heeft met een groot groep gebruikers achter Wikipedia overlegt over de actie en uiteindelijk mengden maar liefst 1800 mensen zich in de discussie. Dit is de grootste discussie ooit op Wikipedia, waarmee ook meteen zichtbaar is dat mensen zich echt zorgen maken over deze wet, aldus Wales.

Hoewel de pijlen voornamelijk gericht zijn op de SOPA-wetgeving is het ook een actie tegen de Protect IP Act (PIPA). Deze wetgeving is bedoeld om buitenlandse websites te blokkeren, indien deze gestolen of illegale content aanbieden.

Eerder was in het nieuws dat Wikipedia enkele partners had gevonden voor deze demonstratieve actie, waaronder grote internetbedrijven als Facebook, Twitter, Yahoo en Google. Hoewel deze bedrijven zich ook ernstig zorgen maken over deze wetgeving hebben zij vooralsnog geen acties aangekondigd en lijken zij niet mee te doen aan dit initiatief van Wikipedia. Daardoor ontstaat ook meteen de vraag hoeveel effect deze actie zal hebben als Wikipedia alleen op zwart gaat.