Google en Oracle tonen betalingen aan journalisten

De rechtszaak tussen Google en Oracle zit er bijna op. De rechter in deze zaak heeft echter een eis bij beide partijen neergelegd die als verrassend kan worden beschouwd. Rechter William Alsup wil namelijk dat beide partijen openbaar maken welke journalisten ze hebben betaald om invloed uit te oefenen op deze rechtszaak.

Google en Oracle tonen betalingen aan journalistenWat de uitkomst ook gaat zijn van de openbaarmaking, invloed op deze rechtszaak zal het niet meer hebben. Maar de rechter vindt het belangrijk dat als er een hoger beroep wordt ingediend het ook duidelijk is welk bewijs is beïnvloed door financiële compensatie door Google of Oracle.

Veel bewijsstukken bevatten namelijk ook opmerkingen en quotes van bloggers en journalisten. Het is alleen niet bekend welke bloggers en journalisten hiervoor betaald zijn.

Het is in elk geval wel duidelijk dat Florian Mueller van Foss Patents zich met regelmaat laat betalen voor zijn commentaar door zowel Oracle als Microsoft. Zijn commentaar is ook in deze rechtszaak meerdere malen gebruikt.

Google heeft inmiddels laten weten gehoor te zullen geven aan de eis van de rechter. Oracle zegt dat het altijd open is geweest over financiële vergoedingen en wijst dan ook naar Google. Volgens Oracle is het tijd dat Google ook openheid van zaken geeft.

Bron:The Verge