Google heeft het voorzien op Oracle, zoveel wordt wel duidelijk uit een nieuwe eis van de zoekgigant. Volgens Google heeft Oracle bedrijfsgeheimen onthuld tijdens een recente rechtszaak en zou het daarvoor gestraft moeten worden.

Het betreft een statement van Oracle’s advocaat Annette Hurst, die op 14 januari 2016 tijdens een rechtszaak details onthulde over een geheime afspraak tussen Google en Apple. Google had vlak voor de onthulling van die details nog officieel verzocht om die informatie uit de statements te schrappen.

Hurst onthulde de informatie alsnog. Volgens haar had Google zo’n 1 miljard dollar aan Apple betaald om Google als standaardzoekmachine in te stellen in iOS. Hurst vertelde ook dat Google’s Android een omzet van 31 miljard dollar genereerde en een winst van 22 miljard dollar opgeleverd had, dit om aan te tonen dat Android een winstgevend onderdeel van de zoekgigant is.

De zaak waarin dit onthuld werd stamt uit 2010, toen Oracle Google voor de rechter sleepte. Volgens het bedrijf pleegde Google inbreuk op zijn auteursrecht door gebruik te maken van bepaalde API van Java-code. Een Amerikaanse jury oordeelde anders en vond dat Google nergens inbreuk op maakte, ook in hoger beroep verloor Oracle.

Nu die zaak afgerond is, heeft Google een motie voor sancties tegen Oracle ingediend. Komende week moet een rechter daarover oordelen. Onderdeel van de eisen van Google is dat Oracle de kosten van de rechtszaak betaalt. Die komen neer op zo’n 3,9 miljoen dollar en bestaan uit onder meer administratieve handelingen en het inhuren van experts. De kosten voor advocaten kan Google niet op Oracle verhalen.