Door de opkomst van smartphones en tablets heeft de PC-markt de afgelopen jaren flinke klappen gekregen, maar inmiddels lijkt er weer een voorzichtige groei te hebben plaatsgevonden. Lenovo blijft ’s werelds grootste producent van computers, maar HP heeft het gat naar het Chinese bedrijf verkleind.

In de maanden oktober tot en met november zijn er volgens Gartner ongeveer 83,7 miljoen computers verscheept. Vooral in de Verenigde Staten is er weer een duidelijke groei zichtbaar. Het Chinese bedrijf Lenovo was ook in het afgelopen kwartaal goed voor de meeste computers, maar HP is wel bezig met het verkleinen van het gat. De topvijf van de grootste fabrikanten -Lenovo, HP, Dell, Acer en Asus- zagen allen een stijging in hun marktaandeel plaatsvinden.

IDC kan zich echter niet geheel in de cijfers van Gartner vinden en meldt juist dat er 80,8 miljoen computers zijn verscheept in het afgelopen kwartaal. In vergelijking met een jaar geleden is de markt volgens IDC met 2,4 procent gekrompen. Wel zagen alle grote fabrikanten ook volgens IDC een stijging van het marktaandeel, maar volgens dit analistenbureau is niet Asus maar Apple verantwoordelijk voor de vijfde plaats.

De verschillen in gemeten aantallen komen overigens doordat Gartner en IDC bepaalde systemen wel of niet tot computers rekenen. Zo telt Gartner Windows-tablets mee, terwijl geen rekening wordt gehouden met Chromebooks, bij IDC is het juist andersom.