Het abrubte vertrek van Steven Sinofsky bij Microsoft blijkt helemaal niet zo abrubt te zijn geweest voor het bedrijf zelf. AllThingsD meldt dat er al wekenlang plannen werden gesmeed om Sinofsky de laan uit te sturen.

Bij AllThingsD is informatie binnengekomen, via bronnen die anoniem willen blijven, dat het eindoordeel over Sinofsky is gegeven door Microsoft-voorzitter Bill Gates. Hij was degene die CEO Steve Ballmer bijstond in de beslissing om Sinofsky de deur te wijzen.

Uit het verhaal dat de bronnen vertellen, blijkt dat het geen makkelijke ervaring was om samen te werken met Sinofsky. Eén quote van die bronnen vertelt misschien wel het hele verhaal: "Er was de wil van Steve, of er was helemaal niets". Een andere bron zei dit over Sinofsky: "Hij had geen vertrouwenspersonen, behalve diegene die voor hem werkte. Hij had ook veel ruzie."

Door de jaren heen zijn er veel bewindspersonen bij Microsoft vertrokken na in aanvaring gekomen te zijn met Sinofsky. Ballmer nam het altijd op voor Sinofsky, maar daar is nu dus een eind aan gekomen. Ballmer kiest met Julie Larson-Green en Tami Reller voor een nieuwe generatie leidinggevenden die nu een frisse start kunnen maken in de ontwikkeling van het Windows-platform voor de toekomst.