1 min

Waar Apple besluit dat optische schijfstations compleet overbodig zijn in een wereld met digitale distributie, goedkope HDD’s en flashgeheugen en de opkomst van Cloud-opslag, denkt Fujifilm daar duidelijk anders over. Zij willen de optische schijven nieuw leven in blazen.

Fujifilm komt met een nieuwe technologie die optische schijven met een opslagcapaciteit van tot wel 1TB mogelijk maakt. De schijven kunnen 25GB per laag opslaan, wat per laag vergelijkbaar is met een Blu-ray-schijf. Het verschil zit hem in het feit dat deze nieuwe schijven tot wel 20 lagen kunnen bevatten terwijl de schijven aan beide kant gebruikt kunnen worden. Zo wordt de capaciteit opgekrikt naar 1TB.

Fujifilm denkt dat er in de toekomst zelfs gedacht kan worden aan optische schijven met 15TB aan opslagcapaciteit. De prijs van de schijven zou overigens ook niet al te hoog worden, de prijs zou overeenkomen met de prijs van een magnetische tape.

Fujifilm hoopt dat de schijven in 2015 het stadium bereikt hebben om de schijf aan te kunnen bieden aan het grote publiek, of het ook echt daadwerkelijk aan zal slaan is nog maar ten zeerste de vraag.