2min

Tags in dit artikel

,

Op de EMTECH-conferentie in Boston deze maand is door General Electric een nieuw DVD-formaat geïntroduceerd. Het bijzondere aan deze schijven is dat ze een opslag hebben van ruim één terabyte.

De manager van het laboratorium waar de technologie wordt ontwikkelt verteld dat het over twee of drie jaar een topper wordt op de consumentenmarkt. Hij denkt dat de consument moe zal worden om elke keer naar een grotere schijf over te stappen. Blu-ray zou nog twee tot vier jaar meegaan en daarna zal de consument vragen om nog meer opslagruimte.

De holografische schijven hebben een overdrachtssnelheid die vijf keer sneller is dan de huidige DVD, ook hebben ze een toegangstijd van drie milliseconde.

De holografische schijven bestaan al ruim dertig jaar, veel bedrijven hebben al geprobeerd om hun producten aan de verkoop te brengen echter is het grote probleem de prijs van de spelers.

Holografische schijven werken door een laserstraal op te splitsen in twee stralen. De stralen worden gekruist om een patroon met duizenden gegevens te maken. Die stralen zijn dan gecodeerd met gegevens. Bij de oudere versies van de holografische schijven werden er op een ‘pagina’ miljoenen bits gestapeld.

Bij de nieuwere schijven is het gelukt om die pagina met miljoenen bits te verminderen naar een pagina met een enkele bit. Zo passen er meer gegevens per laag op. Door meerdere lagen te ontwikkelen op één schijf krijg je nog meer mogelijkheden om meer gegevens op een schijf te zetten.

Eigenlijk is er maar één kleine verandering nodig in de huidige standaard Blu-ray speler. Met de huidige Blu-ray speler kun je alleen de bovenste lagen lezen. Door een lichte verhoging van het frequentiebereik van de leeskop kun je het bereik vergroten zodat er nog meer onderliggende lagen gelezen kunnen worden.