2min

Tags in dit artikel

, , , ,

General Electric heeft een optische disk onthuld die tot 500 GB aan data op kan slaan.

De microholografische schijf, die dezelfde grote heeft als een dvd maar toch honderd keer zoveel data op kan slaan, is in eerste instantie gericht op de archiveerindustrie. Echter, het bedrijf is van mening dat de schijf later ook geschikt is voor thuisgebruik, zoals in mediaspelers.

Op dit moment kunnen Blu-ray-schijven tot 50 GB op één dubbellaag-schijf opslaan. De reden dat deze microholografische schijf meer data op kan slaan, is omdat gegevens in drie dimensies worden opgeslagen. Dvd’s en Blu-ray-schijven slaan namelijk alleen gegevens op aan het oppervlak.

General Electric meent dat dankzij een nieuwe doorbraak de technologie een stuk goedkoper kan worden gemaakt. "Zeer recentelijk heeft het team van GE een aanzienlijke verbetering behaald in de materialen waardoor veel meer licht kan worden gereflecteerd door de hologrammen", aldus Brian Lawrence, directeur van het team.

De onderzoekers denken dat de prijs per gigabyte bij een microholografische schijf rond de tien dollarcent komt te liggen. Dit is aanzienlijk minder dan bij de introductie van de Blu-ray-technologie, die een dollar per gigabyte kostte.

Hoewel de technologie op dit moment zich nog steeds in het laboratoriumstadium bevindt, verwacht GE dat ze toch een succes wordt omdat de spelers compatible kunnen worden gemaakt met dvd’s en Blu-ray-schijven.

"De hardware en formaten lijken zoveel op de huidige optische opslagtechnologie dat de microholografische spelers in staat zullen zijn om cd’s, dvd’s en Blu-ray-disks af te spelen." General Electric moet echter wel aan de slag met hardwarefabrikanten om de technologie ook naar de consument te kunnen brengen en dus kan het nog enkele jaren duren voordat iedereen de technologie kan gebruiken.