1 min

De BBC liet weten dat Nokia op het moment verwikkeld is in een patentoorlog met Research in Motion, de maker van BlackBerry-toestellen. Als Nokia weet te winnen in de rechtszaal, wil het bedrijf de verkoop van BlackBerry-apparaten tegenhouden in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Canada.

Nokia beweert dat alle huidige op de markt aanwezige BlackBerry-handsets een patent van het bedrijf schenden met betrekking op WiFi-connectiviteit. Eerdere uitspraken dit jaar stelden Nokia al in het gelijk maar RIM heeft Nokia geen cent aan licentiekosten betaald om gebruik te mogen maken van de WiFi-technologie.

RIM stelt dat een vorige licentiedeal met Nokia ook de WiFi-patenten zou dekken en wil niet een tweede licentie afnemen. De Zweedse Kamer van Koophandel boog zich over de zaak en stelt dat BlackBerry onjuist is in zijn beweringen.

Overigens is RIM intussen ook in Duitsland verwikkeld in een rechtszaak. In deze zaak wordt gesteld dat Nokia een aantal gepatenteerde mediatags, software update-methodes en een vorm van datasharing van RIM heeft gebruikt Ook hier lijkt Nokia overigens de wet aan zijn kant te hebben en is het bedrijf daarom vrij zeker van een vrijspraak.

Het is inmiddels geen verrassing meer dat RIM het zwaar heeft. Dat wordt nog erger als Nokia het voor elkaar krijgt om een verkoopverbod te forceren op BlackBerry’s in de Verenigde Staten, Engeland en Canada. Het is dan zelfs dat de komst van BlackBerry OS 10 en de sterk verhoogde aandelen van het bedrijf geen sleutel tot succes kunnen vormen.