1 min

Het Finse bedrijf Nokia, dat momenteel met moeite het hoofd boven water weet te houden, heeft een schikking met Research In Motion (RIM) getroffen. Dankzij deze schikking mogen Canadezen tegen een onbekend bedrag gebruik maken van het intellectueel eigendom van Nokia. Vandaag verklaart Nokia dat de BlackBerry-fabrikant een eenmalig bedrag over zal maken. Daar bovenop zal RIM ook betalen voor de licentiekosten van de patenten.

Nokia is een van de grootst patenten-investeerders in de industrie, in de afgelopen 20 jaar hebben de Finnen ongeveer 45 miljard euro uitgegeven aan onderzoek naar mobiele technologie en ontwikkeling. Nu het bedrijf in financieel onrustig vaarwater is beland, grijpt het alles aan om wat extra geld in het laatje te brengen, maar ook om niet nog meer marktaandeel te verliezen.

Paul Melin, hoofd van de afdeling Intellectueel Eigendom van Nokia, geeft aan dat met de schikking alle lopende patenten geschillen tussen RIM en Nokia verleden tijd zijn. De lopende zaken met HTC en ViewSonic zijn echter nog niet van de baan.

Op dit moment verdient Nokia 500 miljoen euro aan de licenties die het verstrekt voor patenten. Echter, analisten schatten in dat Nokia enkele honderden miljoenen meer per jaar kan binnenharken, wanneer het succesvol weet te onderhandelen met meer bedrijven.